Regulamentul UE nr. 995/2010

Vă aducem la cunoștință că începând din martie 2013 a intrat în vigoare Regulamentul UE nr. 995/2010 de stabilire a obligațiilor care revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn. Acesta impune trei obligații cheie:

1.Se interzice introducerea pentru prima dată pe piața UE a lemnului recoltat ilegal și a produselor derivate din acesta.

2.Operatorii, adică cei care introduc pentru prima dată lemn și produse din lemn pe piața UE, trebuie să utilizeze un sistem de analiză și gestionare a riscurilor recoltării ilegale a lemnului (sistem Due Diligence).

3.Comercianții, adică cei care cumpără sau vând lemn ori produse din lemn deja introduse pe piață, trebuie să păstreze informații privind furnizorii și clienții pentru a facilita trasabilitatea lemnului utilizat. HG nr. 470/2014 a creat cadrul legislativ național de aplicare a Regulamentului UE nr. 995/2010 de stabilire a obligațiilor care revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.   Astfel, au fost stabilite o serie de măsuri și sancțiuni proporționale pentru a asigura conformarea cu prevederile Regulamentului:

începând cu data de 1 ianuarie 2015 se interzice exploatarea masei lemnoase pe picior de către operatorii economici care nu utilizează un sistem ”due diligence”. Asociația Forestierilor din România – ASFOR oferă gratuit membrilor săi consultanță în implementarea Sistemului Due Diligence, în concordanță cu prevederile Regulamentului UE nr. 995/2010 și HG nr. 470/2014.   Pentru a deveni membru ASFOR și a beneficia de serviciile de consultanță gratuită în implementarea Sistemului Due Diligence, vă atașăm adeziunea de membru, contractul de consultanță și fișa operatorului.

Pentru lămuriri suplimentare puteți apela la telefon 0725 933 785.

regulamentul995.eu

adeziunea de membru,

contractul de consultanță

fișa operatorului.

ÎN CADRUL BULETINULUI INFORMATIV PUTEȚI ACCESA ORDINUL 1330/2015 PENTRU APROBAREA REGULAMENTULUI VIZÂND ORGANIZAREA, COMPONENȚA ȘI FUNCȚIONAREA COMISIEI DE ATESTARE 2015 PENTRU OPERATORII ECONOMICI DIN ACTIVITATEA DE EXPLOATARE FORESTIERĂ. VĂ RUGĂM SĂ ACCESAȚI ÎN STÂNGA, LA RUBRICA BULETIN INFORMATIV, DETALIILE COMPLETE ALE REGULAMENTULUI COMISIEI DE ATESTARE.

Ultima actualizare (Marţi, 06 Octombrie 2015 09:50)